Halılar evde kolayca nasıl silinir
Halınızın boyutuna ve ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak amonyak, tuz, nötr sabun, beyaz sirke ve hatta kabartma tozu gibi ürünlerle kuru sil me yapabilirsiniz. Her durumda nasıl yapıldığını görelim. Çoğu evde kilim bulmak yaygındır, çünkü bu aksesuar dekorasyona ek olarak kışın ısı yalıtımı görevi görür . Halıları temiz ve mikropsuz tutmak zor görünebilir. Özellikle evde çocuklarınız veya hayvanlarınız varsa. İşte evinizin […]
Halınızın boyutuna ve ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak amonyak, tuz, nötr sabun, beyaz sirke ve hatta kabartma tozu gibi ürünlerle kuru sil me yapabilirsiniz. Her durumda nasıl yapıldığını görelim.
Çoğu evde kilim bulmak yaygındır, çünkü bu aksesuar dekorasyona ek olarak kışın ısı yalıtımı görevi görür .
Halıları temiz ve mikropsuz tutmak zor görünebilir. Özellikle evde çocuklarınız veya hayvanlarınız varsa. İşte evinizin rahatlığında kuru temizleme halıları için birkaç seçenek. Bu, halınızın büyük olması durumunda kullanışlı olur.
kilim türleri
Birçok halı türü vardır ve temizlemeye devam etmeden önce bunu dikkate almalıyız. Yapıldığı malzemeye bağlı olarak, bazı yöntemler ve ürünler veya başkalarını kullanmak zorunda kalacağız.
El sanatları uzmanları genellikle yün, ipek, keten, pamuk, esparto otu, jüt veya sisal gibi doğal hammaddeler kullanır. El yapımı olduklarından, doğal pigmentlerle de boyanırlar, temizlik ve muhafazaları için dikkate alınması gereken çok önemli bir gerçektir.
- Yün, ipek ve kombine : elle yapılırlar ve Pakistan, İran, Afganistan veya Türkiye gibi Doğu ülkelerinden gelirler .
- Yün ve pamuklu kilimler : Fas, Tunus veya Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinden gelirler ve elle yapılırlar. Öncekiler gibi, değerleri de arkada içerdikleri düğüm sayısına bağlı olacaktır .
- Bitkisel lifler : Burada çeşitli malzeme türlerini ayırt edebiliriz: Jüt, hindistancevizi lifi, sisal, hasır ve Deniz Otu. Bu kilimlerin sorunu, bitki liflerinden yapıldıkları için su geçirmez oldukları için Sea Grass hariç nemle bozulabilmeleridir.
- Hayvan postu kilimler : İnek, koyun veya diğer hayvanların derilerinden yapılırlar. Sürtünmeye karşı çok dirençlidirler ancak neme ve bazı böceklerin girmesine karşı çok hassastırlar .
- Kombinasyon halıları : Doğal ve sentetik malzemeleri bir araya getirme eğilimindedirler, bu da temizleme işlemini daha da zorlaştırabilir.
- Sentetik : Düşük maliyetli makine ve malzemelerle yapıldıkları için çok daha ucuzdurlar. Ancak, çok dayanıklıdırlar ve onları farklı bileşenlerle dokunmuş olarak bulabiliriz : akrilik, naylon, polipropilen veya polyester kilimler. Uzun tüylü kilimler genellikle bu son malzeme ile yapılır.
halılar nasıl silinir
Halımızın yapıldığı malzemeye bağlı olarak, temizliği bir şekilde yapmak zorunda kalacağız.
- Her tür halıyı mükemmel durumda tutmak için var olan en iyi yöntem, güçlü bir elektrikli süpürge kullanmak ve bunu düzenli olarak yapmaktır. Bu, yüksek tüylü halılar için gereklidir.
- Jüt veya lateks halıları temizlemek için yıkanamaz olduklarını ve su kullanımı ile bozulabileceklerini bilmelisiniz. Zor ve belirli lekeleri çıkarmak dışında ıslatmayın veya suya batırmayın. Son olarak, suyun tabana nüfuz etmesini önler.
- Bitkisel lifli halılarda haftada en az bir kez süpürmenin yanı sıra su ve nötr sabunlu nemli bir bezle silebilirsiniz. İyice boşaltıldığından emin olun ve ardından aynı prosedürü kullanarak sadece suyla durulayın.
- Saf yün ve pamuklu kilimler , renk karışmasını önlemek için nötr sabun, soğuk su ve tuz ile yıkanabilir. Ancak, büyükse, mükemmel durumda bırakıldığından emin olmak için kuru temizleyiciye götürmenizi öneririz.
- Ayrıca önemli olan yün kilimlerin güve gibi böcekler tarafından bozulmamaları için yaz aylarında toplanması gerektiğidir.
halı silime teknikleri
- Çok kirli halıları, özellikle derin tüylü halıları silmek için, elektrikli süpürgeler ve fırçalar genellikle en iyi seçeneklerdir. Ancak kabartma tozu, kumaşlara zarar vermeden her türlü halıyı temizlemek için idealdir ve çok etkilidir. Sadece biraz tuzla karıştırmanız , tozu uygulama yapılacak yüzeye yaymanız, bir saat etki etmesi için bırakmanız ve kalıntıları elektrikli süpürge ile temizlemeniz yeterlidir. Bikarbonat, kumaşı toz ve bakterilerden arındırır ve kokusunu iyileştirir.
- Buharlı pişirici , her tür halıyı temizlemek için harika bir alternatiftir. Kumaşlara zarar vermeden toz ve kirleri giderir ve halıya biraz karbonat ve tuz serperseniz buharlı temizliği optimize edersiniz. Buharlı pişiriciyi aynı alan üzerinde iki kez çalıştırın ve tamamen kurumasını bekleyin.
- Sirkeli sıcak su da halılarınızdaki lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Kumaşa bu müstahzarı püskürtün ve nemli yüzeyi sert bir fırça ile ovalayın . En zor lekelerin bile sorunsuz bir şekilde nasıl çıkarılacağını göreceksiniz.
- Yağ veya gres lekeleri için Maizena veya mısır nişastası çok etkilidir. Leke üzerine biraz serpin ve yaklaşık 30 dakika bekletin . Ardından, vakumlayın ve kuru bir fırça ile tedavi edilen alanın üzerinden geçin.
- Şaraptan veya diğer güçlü sıvılardan lekeleri çıkarmanız gerekiyorsa , bir yemek kaşığı bulaşık sabununu bir fincan hidrojen peroksit ile karıştırın ve karışımı lekenin üzerine yayın. Yarım saat etki etmesini bekleyin ve nemli bir fırça ile nazikçe ovalayın. Ardından karışımı bir bezle kurulayın.
İster hayvansal, ister sentetik, ister uzun tüylü olsun, halınızın temizliğinde size yardımcı olduğumuzu umarız. Bu hilelere karşı koyabilecek hiçbir leke kalmayacaktır.